Tillbaka
En användarcentrerad approach för cirkulär ekonomi – HDK
2020
av Susanne Ringström
Uppdraget handlade om: cirkulär ekonomi, hållbarhet, Tjänstedesign, användarcentrerad verksamhetsutveckling, service design, hållbar produktion och konsumtion
Bakgrund: HDK tog in Expedition Mondial för att hålla en 2 timmars föreläsning, samt en heldagsworkshop med fokus på hållbarhet och att designa med en användarcentrerad approach för en cirkulär ekonomi.
Hur gick det till?
Susanne från Expedition Mondial gav en bakgrund inom hållbarhet, genom att berätta om forskning på de planetära gränserna och Agenda 2030. Fokus var dock på en cirkulär ekonomi och att designa cirkulära system utifrån en förståelse för sina användare. 

Susanne undervisade i vad en cirkulär ekonomi är, omställningen från en linjär ekonomi till en cirkulär ekonomi och hur det påverkar tillverkningsindustrin, eftersom studenterna i dessa masterprogrammen kommer gå ut och arbeta med möbeldesign, textil, metall etc. Hon visade exempel på hur man designar för cirkulära flöden av användning och hur man kan använda tjänstedesign för att förstå sina användares beteenden kopplat till cirkulära lösningarna.

Vad blev resultatet?
Studenterna fick coaching i att utveckla cirkulära flöden kring deras egen produktion och försäljning av produkter. Exempelvis hur de kan förlänga användningscyklerna genom att erbjuda produkten som en tjänst, att bygga in lagningstjänster och att skapa ett take-back-system. Samt hur de bättre kan förstå sina kunder och alla människor inblandade i produktions- och konsumtionsprocessen, genom att använda tjänstedesign som metod. 

Vad tyckte studenterna?
“Viktiga verktyg att få för att tackla miljöutmaningarna i min roll.”
– Student, HDK 
Bildgalleri